Hans van Heeswijk architectenhome
Various refurbishments, interiors and furniture designs for De Beyerd
Breda Since 1987

Original gateway building by Laureys Drijfhout, dating from 1643
Newly built Art lending library consists of floors of 7 by 37 meter and an interior street with a width of 3 meter
Commissioned by De Beyerd, Breda

It all started in 1987, when the Art Centre De Beyerd in Breda needed an annex in the courtyard to create a new entrance lobby. This addition also provided better circulation within the building, allowing a more flexible use of space.

From that moment on, a number of commissions followed for adaptations, furnishings and interior designs for this Cultural Centre. The most fundamental of these was the construction of an art lending library on an adjacent lot in 1991. Seen from the street the ground floor is completely visible. A light well with two staircases separates the new building from, and at the same time connects it to, the 17th century Renaissance façade next door.

The outer wall of the exhibition rooms on the two upper levels facing the street is made of translucent glass, framed in 32 steel rectangles. To the outside world, this centre presents itself as an abstract and minimal work of art. The upcoming transformation of De Beyerd into a Museum for Graphic Design incorporates this extension.