Nieuwe kansen voor de galerijflat
Ideeën en aanbevelingen voor de komende vijftig jaar
Dit boek gaat over optimisme in de volkshuisvesting, over architectuur en galerijflatgebouwen. Door de industrialisatie van het bouwproces konden er in de jaren zestig van de vorige eeuw in korte tijd grote aantallen nieuwe woningen gebouwd worden. Dit betekende de oplossing voor de ellendige naoorlogse woningnood en een grote sprong vooruit in de kwaliteit van de sociale woning: ruime woningen, flinke badkamers, woningbrede balkons en riant uitzicht. Afhankelijk van goed beheer zijn de galerijflats geliefd bij de bewoners.
Destijds zijn de galerijflatgebouwen snel neergezet in een kale omgeving. Door uitbreiding van stedelijke gebieden staan ze nu vaak prominent in de stad, met voorzieningen en openbaar vervoer in de buurt. Meer dan vijftig jaar oud zijn ze toe aan renovatie. Dit is het moment voor stedenbouwkundige en architectonische verfijning. Slim ontworpen voorbeelden laten zien wat de architectonisch verrassende mogelijkheden zijn.
De galerijflatgebouwen zijn in een nauwe samenwerking van overheid, corporaties, bouwondernemingen en architecten gemaakt. Eenzelfde vorm van eendrachtige samenwerking is nodig voor de nieuwe bouwopgave: het verbeteren van wijken, buurten en woningen. Het elan dat aan de galerijflat ten grondslag ligt vormt hiervoor een bron van inspiratie, terwijl het architectonisch perspectief verleidelijk is.
Auteurs
Ruud Brouwers, Dick de Gunst en Hans van Heeswijk, met medewerking van Wienke Bodewes, René Grotendorst en Marien de Langen.
- Uitgever NDCC Publishers
- Verschijningsdatum 15 oktober 2013
- ISBN 978 90 803635 7 1
- Nederlandstalig
- Softcover
- 216 Pagina’s
- 200 Illustraties
- Formaat 28 x 22 cm
- Grafisch ontwerp Robin Uleman
Het boek is bij Hans van Heeswijk architecten te bestellen (info@heeswijk.nl) voor EUR 48,-