HUIS van Roosendaal
Het HUIS van Roosendaal
Het bestaande stadskantoor van de gemeente Roosendaal staat op een prachtige plek aan de rand van het centrum en het groene Mariadal. Het functioneert als centrale plek voor medewerkers van de gemeente en een plek voor inwoners van Roosendaal om gebruik te maken van de gemeentelijke voorzieningen. Het bestaande gebouw is circa 40 jaar oud en gedateerd. Donker en gesloten aan de buitenzijde. Muf, warm en hokkerig aan de binnenzijde.
De gemeente wilde dit graag ingrijpend veranderen en het gebouw transformeren naar een open en toegankelijk stadskantoor waar van buitenaf zichtbaar is dat er binnen met plezier gewerkt wordt, waar bezoekers zich welkom voelen, het daglicht genereus binnentreedt en er van binnenuit ruim uitzicht en overzicht is op de omgeving.
Ruimtelijk en uitnodigend
De publiekshal is verplaatst naar de straatzijde, zodat deze van buitenaf goed zichtbaar en vindbaar is. De nieuwe publiekshal is door een nieuw atrium ruimtelijk verbonden met de boven gelegen
werkvloeren, waardoor het gebouw zich bij het binnenkomen opent en meteen zichtbaar en voelbaar is. Bezoekers in de publiekshal en medewerkers op de werkvloeren zijn zichtbaar voor elkaar. Vanuit de publiekshal geeft de glazen noordgevel uitzicht op de nieuwe rozentuin in het binnenhof. Op de beletage van de huidige bestuursvleugel is nu een eet-/leescafé, waar medewerkers elkaar ontmoeten, waar ook inwoners van Roosendaal welkom zijn voor een kop koffie of waar ze aan de leestafel de krant kunnen lezen. Op de plek van de huidige publiekshal is een goed geoutilleerd vergadercentrum gerealiseerd. Hierin bevinden zich zowel grote als kleinere ruimtes, te gebruiken door medewerkers, de raadsfracties, de trouwzaal, maar ook voor bijzondere bijeenkomsten. Het gebouw heeft er aan deze zijde een nieuwe entree bij gekregen, waardoor het conferentiecentrum ook gebruikt kan worden als het overige deel van het gebouw gesloten is. Overdag ontstaat er een openbare route door het gebouw.
Flexibel en circulair
De gemeente wilde graag een voorbeeld zijn voor circulair bouwen. Een heel belangrijke stap hierin is het behoud van het bestaande gebouw. En bij een goede renovatie worden de goede kwaliteiten gekoesterd en alleen dat wat beter kan aangepast. In de basis was dit gebouw ooit functioneel en flexibel ontworpen. Daar heeft Roosendaal nu de vruchten van geplukt. Alle bijzondere voorzieningen, zoals trappen, toiletten, schachten met verticale verbindingen waren ondergebracht in twee torens. De tussen gelegen vleugels bestaan hierdoor uit flexibel en vrij indeelbare betonvloeren. Door deze structuur te respecteren en te benutten, heeft het gebouw een hele goede basisfunctionaliteit kunnen behouden. Een gezond uitgangspunt voor een toekomstbestendig flexibel gebouw en een doelmatige investering.
Tijdens de sloopfase is dat wat weg kon voorzichtig verwijderd en verkocht of hergebruikt. De nieuw toe te passen bouwmaterialen en het nieuwe meubilair voldeden aan de ambities van cradle to cradle.
Een plezierige werkomgeving
De gemeente wilde graag een meer eigentijdse werkomgeving voor haar medewerkers. Minder hokkerig in afgesloten kamers zoals de afgelopen 40 jaar, veel meer open met voldoende overlegplekken en
onderlinge interactie. En een werkomgeving met een goed klimaat, voldoende koel in de zomer en warm in de winter. Een plek waar medewerkers op een plezierige wijze hun werk kunnen doen en zich thuis voelen.
Een flexwerkomgeving op afdelingsniveau.
Een voorbeeld voor slim energiegebruik
De gemeente heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om goed en verstandig omgaan met haar vastgoed. Er is daarom een hoog ambitieniveau ten aanzien van energiegebruik en energiezuinigheid.
- energiegebruik max 50 kWh / m2 (beperkt energiegebruik)
- klimaatklasse A,
- energieneutraal (opwekken wat gebruikt wordt)
Deze ambitie was bepalend voor het architectonisch ontwerp. De grote hoeveelheid koeling vraagt om veel installatieruimte voor luchtbehandelingskasten en schachten/luchtkanalen om de gekoelde lucht naar
de werkplekken te kunnen leiden. Deze zijn ingepast binnen de maatvoering van het bestaande betonskelet.
Een nieuwe uitstraling
Het gebouw is voorzien van een nieuwe gevel. Om te voorkomen dat de zon het gebouw te veel opwarmt in de zomersituatie en teveel warmte verliest in de winter, is een gevel ontworpen die open en transparant aanvoelt, maar toch niet teveel glasoppervlak heeft. Aan de oost-, west- en zuidzijde is het gebouw voorzien van een brise soleil, opgebouwd uit witgekleurde verticale lamellen. Deze brise soleil geeft het HUIS van Roosendaal als publieksgebouw een eigen gezicht, maar zorgt er ook voor dat de zon niet direct naar binnen kan schijnen en het gebouw opwarmt, terwijl het daglicht wel naar binnen wordt gereflecteerd.
Functie | Kantoor, Utiliteitsbouw |
Status | Gerealiseerd |
Opdrachtgever |
Gemeente Roosendaal |
Plaats |
Stadserf 1 |
Projectarchitect |
Hans van Heeswijk en Stephanie Haumann |
Projectteam |
Yoran van Dalen, Dick de Gunst, Arjen Honig en Jay McGill |
Start |
2019 |
Gereed |
2022 |
Oppervlakte BVO |
10.000 m2 |